2010. május 31., hétfő

Sült zöldség fetával


Mostanában vágyom az ilyen fajta ételekre. A család kevésbé...meg se kóstolták. :-(
Pedig ha tudnák....
Gyros volt a gyereknapi menü, a fiúk kedvence. Bár ők csak sült krumplinak hívják husikával.
Én nem eszem krumplit, vagy csak nagyon ritkán, így magamnak ezt tettem a tányérra, persze husikával és jó kis joghurtos, foghagymás, uborkás szósz társaságában.

Padlizsánt, cukkinit, gombát, lila hagymát 1 centis (lehetőleg egyforma) darabokra vágtam. Oliva olajon átforgattam, gyorsan, ritkán keverve hogy ne törjem és ne puhuljon el a padlizsán. Én nem szeretem úgy. Sült csirke fűszerkeveréket, bazsalikomot, sót, borsot használtam ízesítésnek.
Amikor már a hagyma is kicsit megpirult negyedbe vágott paradicsomot és fehér paprika csíkokat is dobtam a zöldségek mellé.
A végén fetasajtot morzsoltam rá. Rögtön lezártam, de legközelebb picit ráolvasztom a sajtot.
Nagyon finom lett!

2010. május 30., vasárnap

Tejszínes gombaleves


Krémlevesnek készült, de lusta voltam turmixolni.... király lett így is. A vége annyira besűrűsödött hogy tésztát főztem hozzá.
Ezer receptet megnéztem, mind különböző volt, így mentem a fejem után....
Pirított sült szalonnát adtam feltétnek, isteni lett!

Hozzávalók:

- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 5-6 nagyobb fej gomba
- 1 kis szál petrezselyem zöld
- bors, delikát
- olaj
- 500 ml főzőtejszín
- 2 evőkanál kukorica liszt
- szalonna

A világ legegyszerűbb levese. A gombát, a hagymát, a petrezselymet olyan apróra vágtam amennyire türelmem volt. Több recept reszelve írta, de nem volt kedvem.
Pici olajon lepirítottam, felöntöttem vízzel. ( húslével, zöldség lével kellene felönteni, de valahogy nálam soha sincs elfekvőben egyik se....) Ízesítettem, majd főztem, főztem és főztem. Majdnem egy órán át. Majd a tejszínnel behabartam. Előtte terveztem turmixolni, de a gyerekek elaludtak....gondoltam jó volt ez így.
Pirítottam hozzá szalonnát. El is fogyasztottuk a párommal egy ültő helyünkben.

2010. május 28., péntek

Borsos tokány


Nikinél láttam pár napja. Már akkor elhatároztam hogy elkészítem, nagyon bejönnek az ilyen ételek nekünk.
Természetesen tarhonyát kínáltam mellé. AMI NEM GLUTÉNMENTES!!!!
Lehetne, de nem kaptam sehol, én főtt burgonyával ettem.
Isteni volt, picit változtattam a recepten, de Ő adta az ötletet!

Hozzávalók:

- 60 dkg sertés karaj/pecsenye
- 2 fej vöröshagyma
-2 gerezd foghagyma
- 20 dkg füstölt szalonna(húsos)
- 1 kisebb szál füstölt kolbász (házi)
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- 3 db paradicsom
- olaj
- só, bors, majoranna

A hagymát, szalonnát, kolbászt karikára/kockára vágtam. Kis olajon lepirítottam. Hozzáadtam a csíkokra vágott húst. Fehéredésig forgattam. Felöntöttem vízzel.
Ízesítettem sóval, borssal, majorannával. Hozzáadtam a kockára vágott paradicsomot, foghagymát. Majd a sűrített paradicsomot. Lassú tűzön főztem, míg a hús megpuhult. Vízzel időnként felöntöttem.

Tarhonyát készítettem mellé. Sajnos nem kaptam gluténmentes változatot, de úgy imádtam régen, mikor még ehettem, hogy már az illata is jól esett.
Párom picit furcsán is nézett rám, ahogy bele bele szagoltam a lábasba.
Máskor is szoktam ilyet csinálni, hogy bemegyek egy pékségbe a fiúknak venni valamit csak azért hogy érezzem az illatot. Azt hiszem kicsit gyogyós lettem....

2010. május 27., csütörtök

Reszelt zöldség leves


Kisfiam nem eszi meg a répát a levesben. Ha meglátja hogy véletlenül belekerült egy kis darab, már a levest sem.
Pedig szereti, főleg a levét....és kell is Nekik....
Így született ez a leves, hogy elrejtsem benne a répát.

Roppant egyszerű.

A zöldségeket egyszerűen lereszelem, azon a reszelőn, amin a krumplit szoktam pl a tócsnihoz.
Most répát, fehérrépát, karalábét, pici zellert.
Olajon megforgatom, picit le is sütöm, jó ízt ad a répának....
Kukoricalisztet szórok rá, felöntöm vízzel.
Ízesítem csipet delikáttal, borssal, piros paprikával, petrezselyem zölddel...
Készen is van.
Levesbetétnek nokedlit adtam hozzá.
Kicsit sűrűbb tésztát kevertem mint egyébként és kanállal szaggattam

2010. május 24., hétfő

Bőrös malac pecsenye zöldség ágyon


Jó jó nem egy fittnes kaja, de így zöldséggel sem????

Találtam egy darab bőrös pecsenyét a mélyhűtőmben. A fiúk nem igazán szeretik, gondoltam megsütöm magamnak.
Jól tettem.

Egy tűzálló tálba belehelyeztem a zöldségeket. Teljesen opcionális....
Nekem: Cukkini csíkokra vágva, répa-fehérrépa félbe vágva, zeller zöldje, foghagyma....

Pici olajjal meglocsoltam, sóztam, borsoztam, bazsalikomot szórtam rájuk.

Ráhelyeztem a sóval, borssal bedörzsölt pecsenyét, majd a husit is megszórtam bazsalikommal.
(nem tudom miért pont ezzel, ez volt kéznél)

Kis vizet öntöttem alá és fólia alatt mehetett a sütőbe vagy jó másfél órára.
Mikor a husi megpuhult, mézzel bekentem a bőrös felét, kicsit csurgattam a zöldségre is.
Kb 15 percig fólia nélkül visszaraktam a sütőbe.
Pazar ebéd lett!!!

2010. május 23., vasárnap

Almás-fahéjas palacsinta


Mindig csinálok ilyet ha palacsintát sütök.
Miután kisütöttem a családi adagot..20-30 db.... az utolsó kb két adagnyi tésztával szoktam ezt elkövetni.

A palacsinta tésztát két féle lisztből csináltam, fele kukorica lepényliszt, fele GM liszt(mix B).
/egyrészt pénztárca kímélő, a GM liszt marha drága...., másrészt valahogy azt gondolom így jobb/


6 tojással indítok, csipet só, szódabikarbóna....és annyi kevert liszt hogy nokedli állagú tésztát kapjak. Utána adagolom a tejet, sokszor később is felöntöm még ahogy látom hogy sűrűsödik.

A végén csipet fahéjat (kicsit megcsúszott a kezem, ezért olyan sötét, nem égettem ám oda, de fini lett), 1 evőkanál mézet (nem szoktam egyébként cukrot tenni a tésztába), majd egy kisebb almát negyedbe majd szeletekre vágva teszek bele.

Összekeverem, és beleöntöm a palacsinta sütőbe, lassú lángon sütöm.....közben azon gondolkodom sikerül e majd megfordítani.
A régi palacsinta sütőmet szoktam segítségül hívni. Picit beolajozom majd a tetejére borítom, megfordítom és visszacsúsztatom.

A fiúk még házi baracklekvárt is kentek rá, biztos ami biztos alapon......

Hawaii szelet


Tudom hogy mindenki csinált már, azt is hogy nem igazán blogra való, mert annyira egyszerű....
De ez volt tegnap az ebédünk, kukoricás rizzsel tálalva, gondoltam megmutatom.

Csirkemelleket vékony szeletekre vágtam, bedörzsöltem sóval, borssal, rozmarigot szórtam rá.
Egy hőálló tálban picit elősütöttem.
Majd jött rá a szeletelt paprikás karaj (délhús), egy szelet ananász..... oreganó. Újra vissza a sütőbe, majd a végén reszelt sajt.
Isteni, imádjuk!!!!

2010. május 21., péntek

Bianka ihlette kenyérlángos



Ritkán eszem ilyet...sajnos.
Kicsit csúnyácska lett, de az íze nem lett rossz. El is fogyott.

Két okból is készült.

Egyrészt mert láttam Biankánál....
Másrészt maradt egy kis bolognai szószom.

A tésztán nem változtattam sokat, sőt. Talán annyit hogy több burgonyát tettem bele és csak tejjel állítottam össze.

-50 dkg GM liszt - 4 közepes főtt burgonya - express élesztő(oetker) - 4 evőkanál étolaj ( kicsit többet kíván a mi lisztünk) - csipet só, cukor - annyi langyos tej, hogy lazább tésztát kapjunk.

Gyakorlatilag összegyúrtam a hozzávalókat, 10 perc után belesimítottam a tepsibe (pici olajjal kikentem előtte), ott is hagytam egy jó 15 percig még állni.

Kétféle feltétet használtam:

1., bolognai szósz ( opcionális, mindenki úgy csinálja ahogy szereti, én jó fűszeresen. )

2., Krémsajttal megkentem a tésztát, megszórtam oreganóval. Majd rámorzsoltam/kentem a házi juhtúrómat (Juhász fesztiválon szereztem), megszórtam újhagymával, és lepirított húsos erdélyi szalonnával.


Betettem a sütőbe, jó 25 percig sütöttem, majd sajttal megszórva még visszatettem 10 percig.

A fiúk még meglocsolták ketchuppal.....szerintem kár elrontani, de ők mindent ezzel esznek így nem is csodálkoztam.

2010. május 19., szerda

Brokkolis-karfiolos csirke


Isteni az íze, még a fiúk is szívesen fogyasztják....és ez nagy szó, mert nem egy zöldség fogyasztók.

Nagyon hamar készen van, ha nem eszünk hozzá köretet még nem is hizlal igazán.

A csirkemelleket vékony szeletekre vágom, majd pici olajon kis delikáttal, borssal ízesítve mindkét oldalukat elősütöm.
Majd egy tűzálló tálba helyezem, minden szeletre teszek egy nagyobb karfiol, brokkoli darabot (fagyasztottat). Sózom, borsozom, kis köménnyel, szerecsendóival ízesítem. Fólia alatt 15-20 percig párolom.
Elkészítem az öntetet.
4 dl tejfölhöz két tojássárgáját, 2 evőkanál mustárt, 2 evőkanál kukorica lisztet, sót, borsot adok. Hozzáreszelek 10 dkg sajtot (lehet füstölt is).
Ráhalmozom a húsokra. Majd fólia nélkül 10 percig sütöm.

5 perces spagetti


Hétvégén annyi nehéz kaja került az asztalra, hogy vágytunk valami könnyű tészta ételre.
Íme....

Tényleg 5 perc, vagy amíg kifő a tészta....
A GM tésztákat nem szabad túlfőzni, mert ragacsos lesz....

Egy fél csomag GM spagettit pici sóval, olajjal kifőztem.
Közben 8-10 szelet bacon szalonnát egyszerűen félbe vágtam, kis olajon megforgattam.
Hozzáöntöttem a kifőtt tésztát. Sóztam, borsoztam, pici majorannával ízesítettem.
Majd 2 natúr krémsajtot nyomtam hozzá.
Jót átforgattam, melegen tálaltam!
Isteni!!!!

2010. május 17., hétfő

Séta az esőben.....

Először is szeretném megköszönni a kedves üziket....el se hiszitek hogy mennyit jelentettek Nekem.

Hétvégén vidéken voltunk, Túrkevén......kicsit kikapcsolódtunk. Idegileg és fizikailag se ártott.

Ilyenkor május közepén rendezik ebben az alföldi kisvárosban a KEVI JUHÁSZFESZTIVÁLT.

Ez már a XII. volt.
Az elmúlt években kiforrta magát a rendezvény, igazán messzi földről híres fesztivál lett, rengetegen tisztelik meg jelenlétükkel, sok vendég látogat el ezen a hétvégén ide.

Van itt minden.....

Birka nyírás.....


Birkafőző verseny....ezen a tájegységen nagy hagyományai vannak a birkának...



Kirakodóvásár......



Utcabál....
Koncertek ( Danubius best off, Republik)
Tüzijáték.....
Wursli.....
És igazi falusi hangulat........

Sajna nem volt jó idő. Sokat esett az eső, hideg volt.....de így is fantasztikus volt.....

Egy kis hangulat...képekben:

2010. május 9., vasárnap

Kis időt kérek...

Eltűntem kicsit és el is fogok.
Csütörtökön meghalt az egyik legjobb barátnőm...
Azóta megállt kicsit az idő.
Nem tudok most blogolni, kommentelni....
Pár nap és összeszedem magam.
Holnap temetjük, nem térek még magamhoz....

2010. május 6., csütörtök

Variációk egy pecsenyére....

Nagyobb adag pecsenyére bukkantam a mélyhűtőmben. Olyan többnapi adagos husi, még egy négy tagú családnak is. Ilyenkor sohasem csinálok egy félét, mert így nem unjuk meg....
Egymással párhuzamosan készíthető, míg az egyiket bedobom a sütőbe, a másikat fent csinálhatom....
Nem is írok mennyiségeket.

A húst szeletekre vágtam, majd jól kiklopfoltam...

Mustáros hús......

Egy tepsi aljába pici olajat csorgattam, szépen belehelyeztem egymás mellé a szeleteket. Ízesítettem delikáttal, borssal, őrölt chilivel. (kicsit erős lett, párom nagy örömére).
Majd csurgattam rá opcionálisan mustárt/ketchupot/majonézt....(univer).Egy kanál segítségével összekevertem, kis vizet öntöttem alá és mehetett a sütőbe. Az utolsó 5 perce levettem a fóliát.

Párizsi szelet......


A hús másik felét megszórtam sült csirke fűszerkeverékkel, majd beraktam kicsit a hűtőbe.
Hagyományosan bepaníroztam, zsemlemorzsa nélkül.
A kukorica lisztbe tettem szezámmagot. A tojásba pici delikátot, borsot.
Kisütöttem. A fűszerkeverék nagyon fini ízvilágot kölcsönzött a húsnak.

Bármivel tálalható mindkettő. A mustáros husit hasábbal ette a párom, a párizsi husit salátával tálaltam.

2010. május 4., kedd

Őszibarackos csirke


A gyerekek nagyon szeretik a szaftos husikat, sőt csak azt eszik meg.
A sült hús náluk nem nyerő.
Amikor a nagyobbik fiamat kérdezem, hogy mit enne szívesen, mindig azt mondja hogy pici husikát, nokedlivel....
De hát mindig nem lehet...
Így muszáj variálnom...így született ez az étel. Tettem bele ezt is azt is, amit itthon találtam egy olyan napon, mikor minden zárva van. (május 1.)

Hozzávalók:

- 60 dkg csirke mell
- 3-4 gombafej/1 doboz konzerv gomba
- 1 nagy doboz konzerv őszibarack
- pici olaj
- Fűszerek: só, bors, kakukkfű, majoranna, piros paprika
- 2 kanál keményítő

Olajon kifehérítettem a kockára vágott csirkét. Hozzáadtam a gombát, átforgattam.
Felöntöttem vízzel és a barack levével. Fűszereztem. A piros paprikát túl képen a színe miatt.
Mikor teljesen megpuhult a hús vágtam hozzá a barackot. Kicsit még hagytam a lángon. A végén keményítővel összefogtam a szaftját.
Természetesen rizzsel tálaltam. A barack édeskés, különleges ízt adott a csirkének.
Nagyon egyszerű, próbáljátok ki.

2010. május 3., hétfő

Pizza, vagyis valami olyasmi....


Nem tudok pizzát sütni, soha nem is tudtam, talán soha nem is fogok tudni.
Valami olyasmit készítettem ismét.
Ez az ezredik próbálkozásom.....
Ismét Tymo oldalán keresgettem. Ott találtam.
Kukorica liszt volt csak itthon. Legközelebb GM lisztkeverékből fogom csinálni. Jó volt, de lehetett volna jobb is.

Hozzávalók:

- 20dkg kukorica liszt/GM liszt
- 1 tojás
- 1,5 ek. olaj
- fél csomag express élesztő(száraz)
- kávéskanál cukor
- 2-2.5 dl víz
- só


A liszthez hozzáadtam a sót, cukrot, élesztőt. Összekevertem. Majd a tojás következett és az olaj. Azután annyi langyos víz, amennyit felvesz.
15 percig hagytam állni. Majd a sütőformát kiolajoztam, belesimítottam a tésztát. Nekem nagyon esett szét.... :-(
10 percre betettem a sütőbe.
Majd megpakoltam mindenfélével. Foghagymás tejföl, oregano, majd sonka, paradicsom, hagyma. A végén reszelt sajt.
Én jóízűen falatoztam belőle, olyan ritkán eszem, hogy nagyon jól esett. A fiúk kicsit fanyalogtak, de azért megették... :-)

2010. május 2., vasárnap

Anyukámnak...


Édesanyámnak
Él egy szent az életemben,
Ki nélkül nem is világ a világ.
Szeretetével körülvesz engem,
S megnyugtat, ha bármi fáj.

Ő az én tiszta szívű édesanyám,

Ki mellett nincs félnivalóm.
Ki mellett megtanulom az élet titkát,
S maradok a helyes úton.

Ő az, ki elsőnek látott meg,

Mikor sírva megszülettem.
Karjaiba véve nyugtatott meg,
S csitított engem.

Azóta is csitít és őrzi az álmom,

Mikor éjjelente lefekszem,
Szeretetével borít rám fátyolt,
Hogy az álomvilágban is boldog legyek.

Mióta élek, azóta tudom:

A Földön nincs szebb szó az anyánál,
Szeretem és szeretni is fogom,
Így kívánok neki Boldog Anyák napját!

Mayer Eszter

Köszöntök minden édesanyát, nagymamát....

Abban a pillanatban,
amikor a gyermek megszületik,
megszületik az anya is.
Soha nem létezett előtte.
A nő létezett, de az anya
még nem.
Az ANYASÁG valami teljesen új érzés.....

(Osho)

2010. május 1., szombat

Tejszínes rakott tészta


A héten beteg voltam, még nem gyógyultam meg, de már jobban vagyok.
Nem nagyon főztem, inkább összedobtam ezt azt.
Ígérem visszatérek a kerékvágásba.
Szerdán itt voltak az öcsémék látogatóban. Ő is lisztérzékeny. Nekik készítettem ezt az ételt.
Valami tésztásat akartam, volt is itthon egy zacskó spirál tésztám.
Gizinél már régen kacsingattam erre. Kicsit változtattam ezt azt, de az alap ötlet az övé!
Nagyon fini lett, sikere volt. Köszi Gizi!!!

Hozzávalók:

- 1 csomag GM spirál tészta (opcionális hogy milyen) 500 grammos
- fűszerek: Delikát, bors, kakukkfű, oregáno, majoranna
- 4-5 fej közepes gomba
- 1 csomag bacon (ringa)
- 2 csomag sonka (délhús)
- pici olaj
- 250 gramm túró
- 1 csomag új hagyma
- 4 dl főző tejszín(milli)
- 20 dkg füstölt sajt

Egy edényben elkezdtem lepirítani a kockára vágott bacont, sonkát pici olaj társaságában.
Mikor kész lett kiszedtem egy tányérra.
Feltettem a vizet a tésztának, kicsit ízesítettem delikáttal.
Közben, míg főtt a tészta.....a baconos-sonkás olajban megdinszteltem az apróra vágott hagymát, és a felszeletelt gombát. Picit felöntöttem vízzel, majd ízesítettem a fűszerekkel.
Mikor elfőtte a levét ráöntöttem a tejszínt, picit főztem. Mikor kihűlt, hozzákevertem az elmorzsolt túrót.
Ha kifőtt a tészta, leszűrtem és hozzáadtam a tejszínes szószhoz.
Elővettem egy tűzálló tálat. Az aljára halmoztam a tészta felét, megszórtam a sült bacon/sonka keverékével, majd következett a tészta másik fel. A tetejét megszórtam reszelt sajttal, betettem a sütőbe kb 20 percre. Közepes lángon készre sütöttem.

Ízletes egy tál étel!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails