2011. augusztus 18., csütörtök

Mákos-meggyes szelet

Eredetileg tortaként olvastam, de most egyszerűen tepsibe készítettem el.
Vendégeknek készült. Párom mondta hogy a mákos sütiket vagy nagyon szeretik vagy utálják, így bátor vagyok, de annyira ízlett nekik hogy még csomagoltam is. :-)

Hozzávalók:

- 15 dkg margarin+ kicsi a tepsi kikenéséhez
- 15 dkg porcukor
- 4 egész tojás
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor (Haas)
- 1 csomag sütőpor (Haas)
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg GM liszt (mix B)
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg magozott meggy

A hozzávalókhoz annyit tennék hozzá, ha búzalisztből készíted akkor 2 egész tojás és 2 tojás sárgáját használj. A GM lisztek több nedvesítő anyagot igényelnek, ezért tettem bele 4 egész tojást.

Két tálat vettem elő. Az egyikben a margarint a porcukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojásokat és lassan a tejet. A másik edényben összekevertem a lisztet, a sütőporral és a vaníliás cukorral. A margarinos edénybe kevertem lassan a lisztes keveréket, majd hozzáreszeltem a citromhéjat is. Amikor egyenletes állagú lett kivajazott tepsibe öntöttem és megszórtam a meggyel.
Közepes lángon 40-45 percig sütöttem.
Kihűlve szeleteltem, porcukorral hintettem meg.

1 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Kedves Andi!
Az alábbiakat a lisztmentesen.blogol.hu blog aug. 19-i bejegyzéséhez szerettem volna kommentelni, de nem sikerült, nem akarok a blogol.hu-ra bejelentkezni.
Nagyon fontosnak találom a blogjaitokat, ezért ne vedd rossz néven, hogy nálad teszem közzé egy-két gondolatomat. Talán lisztmentes Andi is elolvassa így...
"Kedves Andi! Nagyon fontos, amit leírtál, nem lehet elégszer elmondani, megírni, interneten, tévében, rádióban, mindenhol! Igen, a zabpehely nem gluténmentes, hanem csak alacsonyabb a gluténtartalma, tiltólistán van.
Már nyolcadik éve van gabonára is ételallergiás családtagunk, tavaly pedig egy 60 év feletti hozzátartozómról derült ki, h. lisztérzékeny. A glükózszirupról hallottam tőle, hittem is, nem is, most Te győztél meg, h. sajnos, jól tudja, tényleg tilos neki.
Létezik ugyan gluténmentes sör, német v. osztrák importban Bp-n kapható a tápálékallergia boltokban, de itt nálunk nagyon drága, egyszerűen nem éri meg.
A hagyományos távol-keleti konyhákban a búzát keveset vagy egyáltalán nem használják, néhány receptet onnan lestünk el. Vettem 100 százalékos japán hajdinametéltet, de az allergiásunknak az is tüneteket okozott, talán mert búzakeményítőt használtak a nyújtásához? A szemes hajdina nem okozott problémát.
Folytathatnám a végtelenségig... Folytasd inkább Te, kedves Andi, minden jót!"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails