2010. január 14., csütörtök
Musszaka
Nagyon finom, különleges ízvilágú étel. Az új szakácskönyvemben olvastam. Ici picit dolgoztat, de megéri!!!!
Hozzávalók:
- 2 nagyobb padlizsán
- 50 dkg darált hús
- olaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál chilipor (én a bankok fűszer keveréket használtam)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb konzerv sűrített paradicsom
- 2 deci vörösbor (én kihagytam)
- oregánó
Besamelmártáshoz:
- 0,5 liter tej
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só, bors
- egy kis csomag petrezselyem
- 3-4 szegfűszeg
- keményítő (két evőkanál)
- feta sajt, ízlés szerint
A padlizsánokat felszeleteltem, besóztam, borsoztam. Állni hagytam. Közben az apróra vágott vöröshagymát kis olajon megdinszteltem, hozzáadtam a darált húst. Fűszereztem a fahéjjal, a chiliporral, a fokhagymával, sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a sűrített paradicsomot, felöntöttem kis vízzel. Készre főztem, bolognai sűrűségűre, majd kis oregánóval meghintettem.
A padlizsánokat lecsepegtettem, megtöröltem, kevés olajon mindkét oldalukat pirosra sütöttem.
Közben elkészítettem a basemelt:
A tejbe beleraktam a szegfűszeggel megtűzdelt, félbe vágott hagymát és a petrezselymet. Főztem kb 3 percig, és állni hagytam még 10 percig.
Leszűrtem, visszaraktam a lángra, belekevertem a keményítőt, lassan, óvatosan. Sóztam, borsoztam. Mikor besűrűsödött levettem a tűzről, és belekevertem a darabolt fetát.
Elővettem egy tűzálló edényt. Az aljára helyeztem szép sorban a padlizsánok felét. (eredetileg lisztbe kellett volna forgatni, én kihagytam) Rá halmoztam a darált húsos szószt. Jött a padlizsánok másik fele. Majd a tetejére a basemel. Beraktam a sütőbe kb 30 percig, lassú lángon sütöttem. A végén kis oregánóval még megszórtam.
Próbáljátok ki, nagyon finom!!!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Nagyon jó a fűszerezése, ilyen kombinációban még nem használtam. Különleges lehet....
Egyebet sem tudok mondani, csak azt, hogy imádom!!!
Csodás lehet!
Bírnék belőle egy kockányit!:))
Nagyon jól hangzik, és olyan guszta!!! Nálunk csak én eszem meg a padlizsánt, de kifogom próbálni.
Soha nem tudtam, hogy a muszaka elnevezés mit takar. Most már ezt is tudom. Olyan szép és különleges, amilyen a neve :-)
Sajnos a férjem nem szereti a muszakát, magamért nem csinálok, de én nagyon szeretem :-)
A család többsége megeszi és igen, nagyon finom étel!!! Imádom!
Imádom és de rég csináltam :)
Érdekes, hogy egy leheletnyi fahéj milyen extrává varázsolja ezt az ételt!:)
Megjegyzés küldése