2009. október 21., szerda

A cöliákia kezelése: a diéta

Az első és legfontosabb: A cöliákia NEM GYÓGYÍTHATÓ!!!!!
Egyetlen gyógymód: A diéta!!!!
A bélnyálkahártya hetek alatt regenerálódik, azaz a tünetek javulnak, sőt meg is szűnnek!!!
Viszont ha újra bejut a szervezetbe a glutén, a folyamat kezdődik elölről, minden kockázati tényezőjével együtt!
TEHÁT DIÉTA EGY ÉLETEN ÁT!!!!!

Nem könnyű, főleg az elején. Rengetek olyan élelmiszer van, amiről nem is sejtjük hogy glutén tartalmú. Ma már ez előre csomagolt termékeknél pl a húskészítményeknél, édességeknél fel kell a gyártónak tüntetni, hogy milyen allergén anyagokat tartalmaznak.
Ha "csak"nyomokban van benne glutén....én azt se eszem meg. Ez általában azt jelenti hogy olyan gyártósoron készült, ahol glutén tartalmú terméket is gyártanak, bár magába az élelmiszerben nincs.
Nyugodtan fogyaszthatjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, burgonyát, rizst, natúr tejterméket, húsokat.A gabonafélék közül ehetjük a kölest, a hajdinát, a szóját.
Vigyázni kell viszont mindennel amit már készítenek. Mert sajnos sűrítőanyagként gyakran alkalmazzák pl a búzakeményítőt!
Vigyázni kel a malátával. Sört se ihatunk, sőt a barna cukor se jó!!!
A lisztek közül a tönköly liszt is BÚZA!!!!!
Az interneten több olyan oldal is található, ahol a gyártók feltüntetik, hogy mely terméküket szabad fogyasztani ebben a diétában. A bevizsgálás költsége viszont tetemes így sok cég ezt nem vállalja fel.
A linkeknél megtalálod!!!
Ma már rengeteg olyan gluténmentes termék van a piacon, ami nem olcsó ugyan, de még se kell teljes mértékben nélkülöznünk a tésztát, a kenyeret, a nápolyit...stb. Sőt több féle liszt is van forgalomba, amiből otthonunkban is tudunk készíteni kenyérféléket.
Sőt Budapesten két helyen gluténmentes pizzát is készítenek. ITT.
Az általam használt termékekről, mindig az aktuális receptjeimnél beszámolok.

1 megjegyzés:

Anna írta...

Üdv. Most jövünk a háziorvostól, ahol a vérképünk eredményét vittük és hát, cöliákiát diagnosztizáltak...
Ahogy a neten keresgéltem a témában idehozott a gugli. Örülök, hogy rádtalálta. Maradok hűséges olvasód, és remélem hogy sokat tanulhatok tőled.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails