2009. október 22., csütörtök

Megelőzhető e a lisztérzékenység?

Érdekes cikket találtam itt.

Az újabb orvosi kutatások arra keresnek választ, hogy megelőzhető-e a betegség az immunrendszer befolyásolása révén.

A genetikai komponensek vizsgálatából kiderült, hogy több gén is felelős, illetve közreműködik a gluten feldolgozásában, ezért nem lehet pontosan megjósolni, hogy adott tulajdonságok hordozása esetén kinél alakul ki coeliakia, és kinél nem. Korábban a gluten minél későbbi, egy éves kor utáni bevezetését javasolták. Kiderült azonban, hogy ezzel a betegség előfordulása nem csökken, sőt hazánkban az utóbbi években még növekedett is. A késői glutenbevitel hátránya az, hogy a betegség gyakran nehezen felismerhető, ún. atípusos tünetekkel jelenik meg, és már csak akkor diagnosztizálják, amikor egyes szervekben vissza nem fordítható károsodás (pl. cukorbetegség) alakult ki.

A tudósok viszont kimutatták, hogy más betegségekben, ahol hasonló módon felfokozott immunreakció zajlik, a károsító anyagot nagyon kis adagban és speciális körülmények között alkalmazva, az immunrendszer a korai életkorban „megtanítható” arra, hogy ne reagáljon kórosan az adott anyagra. Erre viszont csak addig van lehetőség, amíg az immunrendszer érése be nem fejeződik, azaz nagyjából 6 hónapos kor előtt.

Svédországi vizsgálatok arra utalnak, hogy a kis mennyiségben alkalmazott gluten csökkenti a coeliakia kockázatatát, ha azt az immunrendszer érettségének megfelelően, és az anyatej védelmében adják. Az Európai Unió támogatásával ezért 2007-ben egy 4 éves prevenciós program és klinikai vizsgálat indul, melynek célja, hogy a különösen veszélyeztetett csecsemőknél ilyen étrendi prevenciót alkalmazzon, és annak hatását tudományosan felmérje. A vizsgálatot párhuzamosan 12 országban végzik, a magyar részvételt a Heim Pál Gyermekkórház Coeliakia Centruma (Budapest) és a Debreceni Egyetem koordinálja.




Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails