A betegséget kiváltó glutén, illetve alkotórésze a gliadin, a búzában, az árpában, a rozsban, és a zabban fordul elő!!!
Ha fogékonyak vagyunk a betegségre és a glutén bekerül a táplálékcsatornába, a nyálkahártya immunreakcióját, gyulladását váltja ki.
Ez a gyakorlatban a következőképpen zajlik, ez a fehérje ráül a bélbolyhokra, a szervezet védekezik, elpusztítja a fehérjét, de vele együtt a bélbolyhokat is, és gyulladást kelt.
Előrehaladott stádiumban, úgy néz ki a vékonybél nyálkahártya, mintha legyalulták volna. Az enyém ilyen volt.
Persze ez a folyamat hónapok, sőt évek alatt következik be.
Viszont súlyos következményekkel jár: pl a tápanyag felszívódás jelentősen romlik.
Így súlyos vashiány, csontritkulás (nem szívódik a kálcium se), hasmenés, zsíros, nagy mennyiségű széklet, puffadás..., később fogyás ( nálam ez nem volt) jelentkezik. Mindez fáradékonyságot, rossz közérzetet von maga után.Sőt a vékonybél rák kockázata is megnő.
Tehát nem játék!!!!
Kisgyermekeknél azt tanácsolják, hogy minél később vezessük be a glutént a táplálkozásukba!!!
2 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet, hogy közzéteszed, megosztod másokkal ezeket a recepteket, sok sikert kívánok hozzá!
Ha szabad egy megjegyzést még hozzáfűznöm, a betegség részletes leírása és a tünetek taglalása engem kissé zavart itt az ételek között...mármint a gasztroblogok gyűjtőoldalon...
Köszi szépen az észrevételt.
Én úgy gondolom, hogy ez egy speciális témájú blog, sajnos a liasztérzékenységhez ezek is hozzátartoznak. A betegséggel kapcsolatos összefoglaló a blog elején található, nyilván csak az kattint rá a címkére akit érint....
Ezek után főleg receptek lesznek!!!!
Megjegyzés küldése