A lisztérzékenység annak a betegségnek a magyar neve, melyet már a görögök is ismertek.
A görög koiliakos szóból (jelentése: bélbetegségben szenvedő) ered a cöliákia név.
A betegség első említése már a Kr.u.1. századból ered. Érdekes, hogy már itt leírják,
hogy a betegek "a kenyértől nem kapnak erőre"....
Már itt említik azokat a tüneteket is , amik jellemzik a betegséget. Pl zsírszékeléssel járó hasmenés, fogyás, sápadtság, gyereknél a testi-később szellemi fejlődés lassulása.
A betegséget azonban sokáig nem tudták kezelni.
1950-ben egy holland gyermekorvos, Dicke közölte a betegséggel kapcsolatos megfigyeléseit, melyek döntőek voltak a tünetek kezelése terén. Történetesen a második világháború alatt, amikor nem volt az országban búza, rozs és zab, de volt rizs és kukorica, hirtelen javulás mutatkozott a cöliákiás gyermekek állapotába. Majd amikor újra volt búzaliszt, visszaesés következett be.
Az 1970-es évek második felébe vált ismertté, hogy a betegség kialakulásáért egy gabonafehérje, a glutén felelős, pontosabban annak a gliadin nevű része.
Forrás: T. Fodor Zsuzsanna: Tanácsok, receptek lisztérzékenyeknek és tejcukorérzékenyeknek
1 megjegyzés:
Andi minden elismerésem! Nagyon jó ötleteid vannak, látom az unatkozásod meg hozza gyümölcsét.:)
Szuper a blogruha is, jól mutat ezekkel a rattan bútorokkal. Ügyes vagy csak gratulálni tudok!
Megjegyzés küldése